Ofte stillede spørgsmål

Hvad er rævens dværgbændelorm?
Det er en parasit som kan være dødelig for mennesker og som kan forebygges gennem tiltag som regelmæssig ormebehandling og almindelig god hygiejne omkring fødevarer. Det smitter primært gennem ræve, men kan også smitte fra hunde.

Kan mennesker smitte hinanden med rævens dværgbændelorm?
Nej

Kan hunde smitte hinanden med rævens dværgbændelorm?
Nej, men en smittet hund kan udskille æg og sprede smitte til mellemværter.

Skal katte behandles mod rævens dværgbændelorm?
Man har set at katte kan smittes med rævens dværgbændelorm, men de er heldigvis ikke særligt gode til at udskille æg. Man anser ikke katte for at være en afgørende smittebærer af rævens dværgbændelorm.

Hvornår behandler man mod orm?
Hvalpe skal behandles flere gange mod spolorm. Voksne hunde behandles efter behov, men især kennelhunde, jagthunde og hunde som ofte får lov at løbe frit i skov og mark er ekstra udsatte for både bændelorm og rundorm. Kontakt din dyrlæge ved tvivl.

Hvordan ved man om hunden har orm?
Det bedste er at få hundens afføring undersøgt på laboratorium, men i samråd med dyrlægen kan man også vurdere risikoen for at din hund er smittet eller ej.

Kan orm være farlige?
Heldigvis er de fleste orm relativt harmløse og kan give lettere symptomer som forstoppelse, mat pels og vommet udseende. Andre orm, som hjertelungeorm eller tropisk hjerteorm kan være dødelige for hunde. Rævens dværgbændelorm er ufarlig for hunde, men kan være dødelig for mennesker.

Hvor ofte bør man behandle mod orm?
Det afhænger af smitterisikoen. Færdes din hund frit i naturen og antages den at spise små gnavere bør den behandles specifikt mod bændelorm hver 4. uge. Det gælder især jagthunde. Små hvalpe bør behandles hver 2-3 uge mod rundorm indtil de er flyttet hjemmefra, hvor de skal have en ekstra behandling. Andre hunde må vurderes enkeltvist i samråd med din dyrlæge.

Hvor kan jeg læse mere?

Hvor køber jeg ormekur?
Ormekur er på recept i Danmark, så du skal kontakte din dyrlæge.